MUZIEK PER INSTRUMENT

INSTRUMENTEN

Gitaar

Leer het spelen

Een gitaar is een snaarinstrument en wordt bespeeld met de vingers of met een plectrum. Een plectrum is een dun stukje materiaal waarmee je snaren van een gitaar kan aanslaan. Tegen het einde van de 19e eeuw was de gitaar in heel Europa bekend.

Piano

Leer het spelen

De originele naam van de piano is eigenlijk pianoforte. Dat betekent letterlijk zacht en sterk. Bij de piano slaat er een hamertje tegen de snaar wanneer je een toets indrukt. De piano bestaat nu ongeveer 300 jaar.

Cello

Leer het spelen

Ook de Cello behoort tot de strijkinstrument. Het heeft een kenmerkend klank en kan een bereik hebben tot 6 octaven. In een orkest heeft de Cello meestal een begeleidende rol. Vanaf de 18de eeuw heeft bijna iedere componist voor cello geschreven. In pop muziek wordt het nu wel vaker gebruikt.

Drum

Leer het spelen

Het hart van een drumstel bestaat uit de bassdrum, de snaredrum en de hihat. Los van het bassdrum heb je ook drumstokken of brushes nodig. De stokken bezorgen voor een harder geluid, daarentegen zorgen de brushes voor een zachter en wat waterig geluid.

Dwarsfluit

Leer het spelen

De dwarsfluit wordt meestal kortweg fluit genoemd. De dwarsfluit heeft een kopstuk, middenstuk en een voetstuk. Op het kopstuk zit de lipplaat, hier zet je je mond tegen aan om te blazen. In de lipplaat zit het blaasgat, hier gaat de lucht door. In totaal heeft een dwarsfluit ongeveer 16 kleppen.

Klarinet

Leer het spelen

De klarinet wordt gemaakt van kunststof of van hout. De klarinet is een buis met gaten die uitloopt in een trechtervormige klankbeker. Door lucht langs het riet in de buis te blazen ontstaat geluid. De klarinet werden door Vivaldi en Händel al in enkele partituren voorgeschreven. Het instrument raakte in de achttiende eeuw pas echt bekend.

Waar een passie is, is muziek te vinden

Door Adam Zaanane

w-autog
Saxofoon

Leer het spelen

De Saxofoon is een blaasinstrument, en je kan hem afleiden met de iconische S vorm. LEUK WEETJE: De Saxofoon is uitgevonden door de Belgische bouwer Adolphe Sax.

Trompet

Leer het spelen

De trompet is een koperen instrument. Het wordt vaak gebruikt in de klassieke en jazz ensembles. Belangrijke onderdelen van de trompet zijn het mondstuk, de ventielen en de buis.

Viool

Leer het spelen

De viool is een strijkinstrument en bevat vier snaren. In de jaren '70 werd er voor het eerst op een ijzeren viool gespeeld, een elektrische viool. Een experiment mag je het noemen want het was gebaseerd op de klassieke viool.

BEKIJK OOK

ONZE BLOGS

Wees er altijd bij wat wij schrijven over alles betreft muziek, events en meer..