Dwarsfluit

Alles wat je moet weten over de dwarsfluit

dwasfluit

Als er al een soort fluit is die wereldberoemd is, dan is het de dwarsfluit wel.

Hoewel het instrument bij vrijwel iedereen wel een belletje doet rinkelen is er ook veel wat je ongetwijfeld nog niet weet over de dwarsfluit. Zo heeft de dwarsfluit een zeer rijke geschiedenis die in de Steentijd begon. Het mooie van dit blaasinstrument is dat je er al snel mooie muziek op kunt maken. Niet voor niets is het een zeer populair instrument onder zowel oud als jong. Je kunt jong beginnen met spelen, maar ook op latere leeftijd is de dwarsfluit zeer geschikt als instrument.

dwasfluit-geschiedenis

De geschiedenis van de dwarsfluit

Over de geschiedenis van de dwarsfluit valt veel te zeggen. Wist je bijvoorbeeld dat het instrument al in 30.000 voor Christus bestond? Als materiaal werd er toen logischerwijs gebruikt gemaakt van beenderen. Later werd er voor hout gekozen. De dwarsfluit zoals deze nu is werd bedacht door Theobald Boehm. Deze Duitser leefde van 1794-1881 en gaf de dwarsfluit in 1832 definitief zijn kenmerkende vorm. Natuurlijk werd het instrument door de jaren heen nog verbeterd. Zo werd er uiteindelijk voor verzilverd materiaal gekozen omdat hiermee de meeste mogelijkheden qua klank bereikt kunnen worden.

Welke artiesten bespelen een dwarsfluit?

De dwarsfluit is een ontzettend veelzijdig instrument. Er kunnen ontelbaar veel soorten klanken uit tevoorschijn komen. Niet zo gek dus dat je er ook wat muziekstijlen betreft heel veel kanten mee op kunt. Ook in de popmuziek speelt de dwarsfluit soms een rol, denk maar aan de Nederlandse Berdien Steinberg die heel veel nummers en ook hits op haar naam heeft staan. Internationaal is ook James Galway een bekende artiest op de dwarsfluit. Er is ook zeer veel klassieke muziek geschikt voor de fluit. Partita in a-mineur van Johann Sebastian Bach is daar een goed voorbeeld van.

De werking van de dwarsfluit

Voor veel mensen is de werking van de dwarsfluit een groot mysterie. Door je in het instrument te verdiepen leer je al snel hoe de dwarsfluit in elkaar steekt. Dit begrip zorgt ervoor dat je nog meer plezier zult hebben van dit veelzijdige blaasinstrument. Het principe van de dwarsfluit, die in klassieke stromingen overigens fluit wordt genoemd, is eenvoudig. Door de instrument dwars tegen de lippen te houden kan er lucht in worden geblazen. Door de lucht die in het mondgat terecht komt ontstaan er trillingen in de buis. Deze zorgt uiteindelijk voor klanken.

dwasfluit instrument

Verschillende klanken

Dat er in de dwarsfluit lucht geblazen moet worden is duidelijk. Maar hoe kunnen er uit trillingen in de lucht nou klanken ontstaan? Eigenlijk is de dwarsfluit een mooi stukje techniek. Net als alle andere soorten fluiten zoals bijvoorbeeld de blokfluit overigens. Zo kun je door middel van hard blazen een hogere toon creëren dan wanneer je zacht in het mondstuk blaast. Dan zijn er ook nog verschillen tussen de dwarsfluiten zelf. Een langer instrument zal een lagere toon laten horen. Een korter exemplaar zoals een piccolo zorgt juist weer voor een hogere klank.

De knoppen van de dwarsfluit

Naast het mondstuk met blaasgat is de dwarsfluit nog uit twee andere delen opgebouwd. De zestien knoppen van de dwarsfluit zitten namelijk verdeeld over het middenstuk en het voetstuk. Ieder beginner die gaat starten met het bespelen van de dwarsfluit is in het begin wat onzeker. Met name de vele knoppen jagen de beginnende musicus nog angst aan. Toch is de dwarsfluit een zeer intuïtief instrument dat je relatief snel goed kunt leren bespelen, zodra je de techniek van het blazen onder de knie krijgt. Oefening maakt zeker in het geval van de dwarsfluit kunst.

Verschillende soorten dwarsfluiten

Zoals al eerder kort genoemd bestaan er diverse soorten fluiten. Ze hebben allemaal hun bijzonderheden. De vier bekendste varianten zijn de gewone dwarsfluit, de basfluit, de piccolo en tenslotte de altfluit. De gewone dwarsfluit heeft een lengte van 66 centimeter. De piccolo daarentegen is met 33 centimeter de helft kleiner. De basfluit geeft zoals de naam al zegt een lager geluid dan de gewone fluit. Ook de altfluit klinkt lager, maar niet zo laag als de basfluit. De altfluit klinkt een kwart lager en de basfluit een heel octaaf lager dan de gewone dwarsfluit.

Hoe kies je de beste dwarsfluit?

Wanneer je een dwarsfluit overweegt te gaan kopen sta je voor een moeilijk keuze. Er is dan ook zoveel moois verkrijgbaar dat twijfelen er eigenlijk gewoon bij zal horen. Zo moet je allereerst kiezen tussen een model met open of juist met gesloten kleppen. Er zijn nog talloze andere verschillen, maar feit blijft dat je vooral zo’n instrument in je handen moet hebben gehad om goed te kunnen kiezen. Een paar opties zijn de zeer populaire Yamaha YFL-211 (€ 585,00), de Trevor James Privilége PF Dwarsfluit (€ 645,00) en de Pearl Dwarsfluit Quantz 525 E / RE (€ 699,00).

Related Posts

Geef een reactie