De drum is een instrument dat een lange en roerige geschiedenis kent.
De basis van de drum werd gelegd in Noord-Amerika, in New Orleans om precies te zijn. Zo kwamen verschillende muziekstijlen samen. Afrikaanse invloeden werden hier gemixt met militaire muziek. Ook jazz heeft een duidelijke stempel op de drum gezet. Ook het instrument zelf heeft door de jaren heen grote ontwikkelingen doorgemaakt. Tegenwoordig wordt een drumstel door een persoon bespeeld. Beide handen worden gebruikt, maar ook de voeten spelen een grote rol om het baspedaal te kunnen bespelen.

De opbouw van een drumstel.
Het drumstel bestaat uit verschillende onderdelen. Alle onderdelen spelen een fundamentele rol. Het is de opstelling als geheel die het drumstel tot een instrument met veel mogelijkheden maakt. De harde kern van het drumstel bestaat uit drie delen. Ten eerste de al eerder genoemde bassdrum die voor de lage klanken zorgt. Ook de snaredrum is belangrijk, want zonder deze drum kan een drumstel geen scherpe geluiden produceren. Tenslotte mag ook de hihat niet ontbreken. Deze bekkens worden met de voet bediend en zorgen voor een karakteristiek sis-geluid.
Moderne ontwikkelingen van de drum
Tot ongeveer 1956 werden drumvellen van dierenhuid gemaakt. Dit was lastig, want hierdoor was een drum erg gevoelig voor temperatuurverschil. De moderne polyester drumvellen hebben dit probleem gelukkig niet. The Beatles zijn van grote invloed geweest op de ontwikkeling van rockmuziek. Jarenlang was het geluid van deze band dan ook bepalend voor de stijl waarin de drum werd bespeeld. Pas in het einde van de zestiger jaren kwam er meer ruimte voor individualiteit. Jimi Hendrix en Led Zeppelin hebben bijvoorbeeld gezorgd dat drums ook een grote rol in stevigere uitvoeringen van rockmuziek zouden gaan spelen.
Bekende drummers
Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten kun je grote namen op het gebied van drum vinden. Ook Nederland heeft uitstekende drummers. Bekend zijn Bart Nederhand van Peter Pan Speedrock en uiteraard Cesar Zuiderwijk van Golden Earring. Dat leeftijd geen rol hoeft te spelen bewijst de Belg Walter Cuyvers wel. Met zijn 81 jaar is hij de oudste drummer van België. Drummen is dan ook geschikt voor iedereen, van jong tot oud. Met een beetje ritmegevoel en motivatie kom je al een heel eind.

Justin Bieber als drummer
Dat drummen een populaire manier is om muziek te maken is een feit. Wat veel mensen niet weten is dat er ook wereldberoemde zangers zijn die graag een potje drummen. Zo is Justin Bieber daar een heel goed voorbeeld van. Hij speelde al een drumstel toen hij amper twee jaar oud was. Spelen veel kinderen dan nog met treintjes of blokken, Bieber nam liever de drukstokken ter hand. Oefening baart dus echt kunst, want Justin Bieber is een drummer om onder de indruk van te zijn.
Bekende merken
Niet in ieder huishouden is een drumstel te plaatsen. Wil je toch leren drummen? Dan kun je overwegen voor een elektrisch drumstel te gaan. Dit is compacter en dus beter geschikt voor als je klein behuisd bent. Een drumstel is helaas in aanschaf sowieso al niet goedkoop en dat geldt al helemaal voor een elektronische uitvoering. Er zijn verschillende merken waar je tussen kunt kiezen als je een drumstel gaat kopen. Yamaha is een hele bekende. Ook Roland, Premier en Sonor zijn het onderzoeken zeker waard. Alle merken hebben instapmodellen en hele uitgebreide versies te koop. Je kunt het dus zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wil. Hieronder zijn onze suggesties voor jouw.