Alles wat je over de viool wil weten
Een van de meest bekende muziekinstrumenten ter wereld is de viool. Vol bewondering wordt naar violisten gekeken. Door hun perfecte techniek lijkt het bespelen van een viool een koud kunstje, maar dat is het natuurlijk niet. Misschien vraag je je wel af wat voor muziekinstrument de viool nou eigenlijk is en hoe het werkt. En is dat bespelen van de viool echt zo moeilijk? De populariteit van de viool kan in elk geval eenvoudig verklaard worden. Het instrument is namelijk geschikt voor vrijwel alle muziekgenres. Van country tot klassiek en van pop tot rock. De viool is niet weg te denken uit de wereld van de muziek.

Hoe zit een viool in elkaar?
Om met de basis te beginnen is het goed om een idee te krijgen van de werking van de viool. Hoe zit het instrument in elkaar en hoe werkt het? Waarschijnlijk wist je al dat een viool een snaarinstrument is. Het beschikt over vier snaren. Door een strijkstok langs deze snaren te bewegen ontstaan er trillingen die op hun beurt weer klanken veroorzaken. De viool zelf is gemaakt van hout. Deze klankkast werkt als een versterker. De viool hou je vast tussen je kin en schouder. Door de snaren met je vingers in te drukken zorg je ervoor dat er hogere klanken geproduceerd kunnen worden.
De geschiedenis van de viool.
Gek genoeg is de geschiedenis van de viool deels een raadsel. Zo is nooit echt vastgesteld wie de eerste viool heeft gemaakt. Wel is duidelijk dat er in de Middeleeuwen al vergelijkbare snaarinstrumenten bestonden. De grondleggers van de uiteindelijke viool zijn Italianen geweest, dat is wel duidelijk. Rond 1550 ontstond de viool die lijkt op de moderne variant in het Italiaanse Brescia. Ook in Cremona hield men zich bezig met de ontwikkeling van het snaarinstrument. Een bekende naam is Andrea Amati. Het was uiteindelijk Antonio Stradivari die de viool haar kenmerkende vorm gaf. Stradivarius violen zijn vandaag de dag dan ook enorm prijzig.
De moderne ontwikkeling van de viool.
Hoewel de viool een instrument is waar niemand omheen kan heeft het soms het stigma ouderwets en moeilijk te zijn. Eeuwig zonde, want de viool is juist een zeer veelzijdig en uniek strijkinstrument. Om de viool de aandacht te geven die het verdient zijn er gelukkig veel moderne ontwikkelingen geweest. Zo is er nagedacht over een elektrische variant door producent Fender. Helaas is deze nooit een groot succes geworden. Toch is er door andere producenten volop geëxperimenteerd met elektrische violen. Zo is er de Viocta. Dit is een geavanceerde elektrische viool van Nederlandse bodem.

Kans op gehoorschade!
Wist je dat je thuis net zoveel risico loopt op gehoorschade als wanneer je in een orkest speelt? Omdat de viool een geluidsniveau produceert van ruim 90 dB(A) is gehoorschade een reëel probleem. Je kunt dit vergelijken met het geluidsniveau tijdens het concert van je favoriete rockartiest. Om aan te geven hoe serieus dit is: er bestaat zelfs Europese wetgeving die voorschrijft dat je op de werkvloer gehoorbescherming dient te dragen als het geluidsniveau boven de 85 dB(A) komt. Alleen als je een trompet of fluit bespeelt is de kans nog groter dat je gehoor wordt beschadigd.
Gehoorschade beperken
Als vioolspeler is het dus heel belangrijk ervoor te zorgen dat je de kans op gehoorschade zo klein mogelijk maakt. Je wil natuurlijk zo lang mogelijk genieten van het bespelen van dit mooie instrument. Om zonder gehoorschade te kunnen musiceren op de viool kun je er niet omheen om voor gehoorbescherming te zorgen. Gelukkig kun je gehoorschade tot op zekere hoogte beperken als je gebruik maakt van oordopjes. Deze zijn in verschillende vormen verkrijgbaar en je kunt ze eventueel zelfs op maat laten maken. Zo speel je onbezorgd de sterren van hemel op je viool zonder je oren pijn te doen.

Wat heb je nodig om viool te spelen
Het belangrijkste wat je moet hebben om viool te spelen is motivatie. Regelmatig spelen zorgt ervoor dat je de opgedane kennis niet verliest. Zo blijft vioolspelen leuk en hou je de motivatie lang vast. Daarnaast heb je natuurlijk de viool zelf nodig. Deze zijn er in vele soorten prijsklassen. Ook een stemvork en muziekstandaard zijn onmisbaar. Wanneer je de viool zelf, een schoudersteun en de strijkstok in je bezit hebt kun je van start. Natuurlijk is het ook noodzakelijk om een koffer te hebben waar je viool perfect in past. Zo zorg je ervoor dat je geliefde instrument niet beschadigd.
Hoe bespeel je een viool
De meest bekende manier om viool te spelen is middels de strijkstok. Door de snaren in trilling te brengen ontstaat de kenmerkende klank waar de viool zo om bekend staat. Deze techniek heet arco. Het instrument wordt tussen schouder en kin geklemd. Vervolgens druk je met de vingers van je linkerhand de snaren in. Hiermee verkort je de snaar wat ervoor zorgt dat er een hogere klank door de viool wordt geproduceerd. Wat veel mensen echter niet weten is dat er nog een tweede techniek bestaat. Dit is tokkelen met je vingers. De officiële naam hiervoor is pizzicato. Bekijk gerust hiernaast een gedetailleerde video van Zlata.
Waarom bewegen violisten?
Het is je waarschijnlijk al eens opgevallen dat violisten de neiging hebben te bewegen tijdens het spelen. Denk maar aan grote namen zoals André Rieu, Joshua Bell en Julia Fischer. Niet alleen violisten bewegen, ook pianisten doen dit. Vraag jij je ook af waarom ze dit eigenlijk doen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Beweging is een fundamenteel onderdeel van vioolspelen. Uiteraard dienen vingers, handen en armen te bewegen om geluid voort te brengen op de viool. Door met je lichaam mee te bewegen creëer je op een natuurlijke manier een beter geluid.